Sundhed

Den tibetanske terrier er generelt en sund hund, som i langt de fleste tilfælde lever længe, længere end mange andre hunderacer. Det er ikke ualmindeligt, at den bliver 15 - 16 år gammel.
De fleste behøver blot de regelmæssige dyrlægetjek med vaccination etc.
Hos den tibetanske terrier findes der, som hos alle andre racer, nogle arvelige lidelser. Opdrætterne har gennem de sidste 40 år arbejdet sammen internationalt for at undgå tilfælde af disse arvelige lidelser.

Undersøgelser for at bevare racen sund


Alle undersøgelsesresultater bør registres på DKK Hundeweb

Husk, det kræver en rekvisition fra DKK hundeweb.

DNA test


Det er i dag muligt, ved hjælp af en simpel spyttest, at teste hundene, før de benyttes i avl og herved undgå fem arvelige lidelser:

  • LL, primær linseluksation, (øjenlidelse)
  • PRA, progressiv retinal atrofi (øjenlidelse)
  • PRA RCD4, progressive retinal atrophy rod-cone degeneration 4, (øjenlidelse)·
  • CCL, canine ceroid lipofuscinose (neurologisk lidelse)
  • Pituitary Dwarfism (dværgvækst)


Ovennævnte lidelser nedarves recessivt, dvs at begge forældre skal bære genet og give det videre, for at afkom bliver et sygdomstilfælde.

Det anbefales, at alle hunde, som indgår i avl, DNA testes, med mindre begge forældredyr tidligere er testede og fundet frie. (Genetisk fri)

Testene kan bestilles følgende steder:
  • The Kennel Club Genetics Centre her
  • Animal University of Missouri  - her
Herunder en liste over de laboratiorier, som den Engelske Kennelklub anbefaler:
De kan findes ved at søge på nettet.
Øjenundersøgelse


Alle tibetanske terriere, der anvendes i avl, skal testes for øjensygdomme, inden de parres. Testen udføres af specialuddannede dyrlæger. Ingen af disse lidelser har dog været konstateret hos danske tibetanske terrier i mere end 10 år takket være en seriøs og målrettet avl.

Hofteledsdysplasi


HD ses hos den tibetanske terrier i sjældne tilfælde. Det er ikke muligt at teste, hvorvidt et givent forældrepar vil give hvalpe med HD, men der er en vis arvelighed. Eksperterne er uenige, men et forsigtigt skøn er 50 % arv og 50% miljø.Antallet af hvalpe med HD har været stabilt gennem mange år (0-2 tilfælde pr. år). Opdrættere anbefales fortsat at fotografere deres hunde, inden de anvendes i avl.

Avls- og sundhedsoplysninger samt avls-restriktioner og -anbefalinger ses - her